Sporten is gezond

Sporten is eigenlijk een onderdeel van Spelen.

We spreken dan ook over de Olympische Spelen. Sporten is spelen met regels. De speeltuin is dus synoniem aan één groot sportveld. Kinderen die in de zandbak en op de schommel begonnen, vind je later terug op het sportveld om de voetbal zo hard mogelijk het doel in te schieten of de basketbal met een sierlijke boog in de basket te laten vallen. Na het realiseren van een echte speeltuin aan de Trompenburg – Gaaspstraat in 1923 was er rekening gehouden met een ruim sportveld waar de ouder wordende kinderen hun spelen langzaam konden wijzigen in sport en spel. Al heel gauw diep in de vorige eeuw werd de speeltuin vereniging uitgebreid met een korfbal (KVAZ) en gymnastiek (GVAZ) afdelingen.

Speeltuin Amsterdam Zuid 12 ½ jarig jubileum Gaaspstraat

1933 Gymnastiek bij de speeltuin Amsterdam Zuid

De speeltuin toezichthouder ontpopte zich vaak als een buitenschoolse gymnastiek onderwijzer die na die ‘vervelende school waar alles moest’ met de kinderen het kastie spel of slag bal met rondjes speelden. De speeltuin is dus ook een sport tuin. Het sportveld maakt net zoals de draaimolen of de wip een belangrijk deel uit van de speeltuin voorzieningen. Heeft de schommelstelling een hek nodig om te zorgen dat kinderen elkaar niet beschadigen tijdens het heen en weer zwaaien, zo heeft het speeltuin voetbal en basketbal veld een goede vloer met belijning nodig om het spelen van enige regeltjes te voorzien.

Op 12 september 1981 was het feest, de speeltuin vrijwilligers hadden in samenwerking met ambtenaren van de dienst Openbare Werken (OG&W), hun sportterrein verplaatst vanuit het midden van de speeltuin naar de zijde aan de Trompenburgstraat waar het nog altijd gelegen is. Prompt werden de speeltuin voetballertjes van Amsterdam Zuid diverse malen straat voetbal kampioen van het Amsterdams Speeltuin Verbond en zelfs van Nederland door de straatvoetballertjes van Rotterdam op de Dam te verslaan.

Ook vandaag de dag is de speeltuin naast de brink van de Rivierenbuurt, ook een sportclub met straatvoetbal georganiseerd door NSVB = Nederlandse Straat Voetbal Bond op de dinsdag middag en judo in het clubgebouw op de donderdag avond. En zelfs sporten met het hoofd kan bij de speeltuinvereniging. Het schaakbord staat in de combizaal iedere vrijdag middag klaar voor de kleine Max Euwe, Jan Hein Donner of Jan Timman van nu en dat onder deskundige begeleiding.

Je hoeft geen pedagoog te zijn om te weten dat spelen en sporten goed voor lijf, leden en geest is.

Spelen traint het lichaam voor later, spelen is vaak leren delen, spelen in een klimkooi is leren omgaan met gevaar. We wisten al dat samen spelen, samen leven wordt. We leerden wat met spelen aanvangt, dikwijls eindigt met sporten. Dagelijks vertellen ons de medici dat bewegen de bloed circulatie bevordert en het vet verbrandt. De speeltuin vereniging gaat graag het gevecht aan met de computer en de smartphone, de ouders zullen ons echter moeten helpen! Laat kinderen Spelen en daarna Sporten, de speeltuin is er voor haar, hem en ‘het’.

1988 IJspret op de speeltuin Amsterdam Zuid – Gaaspstraat Trompenburgstraat