Espion

De koninklijke schaakclub

Diep in de voegen van de vorige eeuw mochten drie broers geen lid worden van een schaakvereniging omdat ze lid waren van ‘een andere kerk’. Samen met een vriendje richtten ze dan maar hun eigen clubje op. Bescheiden als ze waren, noemden ze het De Pion. En dan begint – ooit met Koninklijke goedkeuring – een meer dan honderdjarige geschiedenis van schaaktoernooien, kampioenschappen, degradaties, promoties, ruzies, gezelligheid, en onstuimige ledengroei. Totdat…

Van twee naar één

In Amsterdam Zuid speelde een uitzonderlijke schaakvereniging. Es’80, een club van vrijdenkers, vrijbuiters en overige intelligentsia waarvan een toenmalig voorzitter in een bui van filosofische diepgang zei: “Het schaken weerspiegelt de twee-eenheid van macht”. Zo, probeer dat maar eens te vergeten.

Es’80 was niet alleen vrijdenkend, maar ook gastvrij. Toen De Pion op zoek ging naar een nieuw speelruimte, bood Es’80 aan de speelavonden gezamenlijk bij hen te gaan houden. Het bleek een voltreffer. Na een niet al te lange en plezierige kennismakingstijd werd wederzijds besloten van tweeën één te maken. Eén september 2014 werd een nieuwe schaakvereniging opgericht en vernoemd naar beide voorgangers: EsPion. En in september 2020 werd een nieuwe speellocatie gevonden. Het clubhuis van Speeltuin Zuid.

De nazit

Schaken is een serieuze bezigheid, oh zeker. Maar minstens zo belangrijk is de nazit, als het spel gedaan is, als het tijd is voor het gesprek aan de bar over boot, boompje, beestje. EsPion is een gezelligheidsvereniging. Om de beurt speelt een van de leden voor barman/vrouw, en dan kan het laat worden.

Niet te groot, niet te klein

Amsterdam en omgeving telt 23 schaakverenigingen. Er zijn meerdere kleintjes en een hele grote die met 250 leden misschien wel de grootste van het land is. EsPion zit wat dat betreft aan de goede kant van de middenmoot. Er zijn zo’n 60 leden, iedereen kent iedereen en elke clubavond is met ruim veertig spelers goed bezet, net niet te veel, net niet te weinig.

Door de jaren heen blijft het aantal leden redelijk constant, Voor spelers die naar elders verhuizen, komen er steevast evenveel nieuwe leden terug. Met name jongeren, studenten. Speciaal voor hen is youngEsPion opgezet, een trainingsprogramma op maat waarmee nieuwkomers kunnen uitgroeien tot sterke clubschakers. 

Vooral voor de studenten was het een voordeel dat EsPion iedereen twee maanden lang een gratis kennismakingsperiode aanbiedt. Dat is net lang genoeg om de eigen speelsterkte te testen en te proeven van de clubsfeer.

Competities en toernooien

Zoals het een goede schaakclub betaamt, heeft EsPion in voor- en najaar een interne competitie en een zomercompetitie waarin ook niet leden mogen meespelen. Er zijn meerdere teams die deelnemen aan externe competities, zowel landelijke als regionaal. Elk najaar wordt er op een zondag in november een open toernooi van zeven ronden georganiseerd voor spelers van alle sterkten, van pure beginners tot grootmeesters. De beginzet is 1. c4.  En dan zijn er natuurlijk nog de matches met de roemruchte Hammersmith Chess Club uit Londen, waarbij de een op bezoek gaat bij de ander. Vice versa.

De speelse maandagavond

Maandagavond is de vaste speelavond. Schaken in de zaal. Vis à vis. Even bijkletsen, prettige partij wensen, spelen èn nazit. Het seizoen begint in september met twee avonden snelschaaktoernooi. Daarna volgt de interne competitie met partijen van anderhalf uur per speler. Rond oud en nieuw is er een verrassingsavond die niet voor niets De Wijnavond heet. Op een mooie zomerdag gaan we het schaakspel weer demonstreren in het Amstelpark. En we gaan opnieuw proberen in de een of andere klasse kampioen te worden. Kijk maar vast op www.espion.nl.