ENPS-Quibus

De vrijdagavond

Op vrijdagavonden komen vrijwel alle tafels en stoelen uit hun hok, de spelers druppelen binnen en na een kop koffie en een onderonsje kan het bridgen beginnen. Het aanvankelijk zacht geroezemoes wordt naarmate de avond vordert meer en meer onderbroken door kreten van verbazing, lof, of afschuw. Daarna is het wachten op de uitslag, waar bij elke keer weer markante prijzen te winnen zijn. Rond de bar is er ruimschoots gelegenheid voor een analyse van de spellen, en voor andere onderwerpen, en dan kan het wel eens wat later worden. Want, ja, we zijn ook een gezelligheidsvereniging.

De wedstrijden

Bij ons speelt alles door elkaar, van (bijna) beginner tot divisiespeler. We spelen door het jaar heen verschillende wedstrijdvormen, butler, paren, een interne viertallencompetitie. Ook nemen we met meerdere teams deel aan districtsviertallen- en bekercompetities. Het Hamstertoernooi in de Pijp (1e pinksterdag) is inmiddels niet meer weg te denken uit de Amsterdamse Bridgeagenda.

Hoe het ertoe kwam

Er was eens een gezellige schaakclub “Eerste Nederlandse Populaire Schaakschool”. Een van de toenmalige bestuursleden nam zijn vrienden mee naar ENPS om daar te komen bridgen. Plaats zat in de Oranjekerk, en wel zo gezellig. Op een gegeven moment werd het aantal bridgers zo groot dat een echte bridgevereniging kon worden opgericht, uiteraard ENPS genoemd. Het eerste jaar zaten de bridgers tussen de schakers, maar dat leverde wat geluidsoverlast op, en in 1991 werden de groepen gescheiden.
Er was een café namens Quibus om de hoek waar nagekaart werd, dat ook nog bereid bleek tot enige sponsoring. Het café in kwestie is inmiddels op de fles, maar zijn naam leeft voort in de tweede naam van onze vereniging!

Meedoen

Spelen kan bij ons altijd; als niet-lid tegen een kleine bijdrage. Vooraanmelding is vereist, zie hier voor verdere informatie.