De Vereniging

BSV Amsterdam Zuid organiseert sinds 1921 clubs en activiteiten en is de oudste en nog steeds bloeiende welzijninstelling in de Rivierenbuurt.

 

Voor en door de leden

BSV Amsterdam Zuid is een traditionele vrijwilligersorganisatie.

Buurt en Speeltuin Vereniging Amsterdam Zuid - Voor en door de leden

De clubs en activiteiten van deze omni-vereniging worden geleid door medewerkers zonder financiële vergoeding. De clubs en commissies worden bij specifieke clubonderdelen als judo, yoga, tai chi chuan en sukaria oriental wel ondersteund door professionele docenten. Bijzonder in deze tijd is dat de dagelijkse leiding en het totale beleid nog steeds in handen zijn van buurtgenoten op basis van vrijwilligheid. De betrokkenheid van jong en oud is dan ook bijzonder groot – betrokkenheid die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven – betrokkenheid waar we trots op zijn en die we met zorg koesteren.

Solide beleid/geleid

Ieder jaar wordt het beleid getoetst door de leden (buurtbewoners) tijdens de Algemene Leden Vergadering. De doelstellingen van de vereniging zijn het beheren van en in stand houden van veilige en hygiënische speeltuinen en het organiseren van diverse activiteiten voor kinderen en volwassenen. Bij het beheer van de speeltuin wordt de vereniging bijgestaan door het stadsdeel Zuid met beroepskrachten voor het toezicht en het technisch onderhoud van de speelattributen.

Voor kinderen en volwassenen

Het clubaanbod wordt bepaald door de behoeftes en verlangens van de buurtbewoners. Iedere buurtbewoner kan d.m.v. het lidmaatschap een club starten.Het bestuur ondersteunt clubs organisatorisch, met clubruimte en met financiering van de aanloopkosten. De clubs zijn niet alleen gericht op kinderen zoals in de beginjaren vanzelfsprekend was. Het beleid is vandaag de dag om zich in ieder geval in te zetten voor de groepen die als financieel ‘zwakker’ worden aangeduid. Zo zijn diverse ‘volwassenen’ clubs als yoga, country line dancing, tekenen en schilderen, klaverjassen, Newen Copihue (Zuid-Amerikaanse dans) en de ouderen eettafel ontstaan.

Speeltuingebouw en praathuis

Dagelijks functioneert het verenigingsgebouw, direct gelegen aan de speeltuin, als praathuis en is toegankelijk voor leden en niet leden. De bezoekers kunnen binnen of bij mooi weer op het speeltuinterras genieten van een kopje koffie, frisdrank of een ijsje. Tussen de middag eten schoolkinderen hun broodje in het speeltuingebouw onder leiding van de speeltuin ‘broodje mee’ overblijfmoeders. Na schooltijd zijn de opvangmoeders aanwezig voor de kinderen van werkende ouders. Op de woensdagmiddag zijn er diverse kinderactiviteiten als knutselen, animatie films, kinderbingo, sport en spel of kindervoorstellingen.

De hele week activiteit

Het clubhuis wordt de weekavonden – in de maanden september t/m juni – gevuld door de clubs. Het programma wordt door de leden zelf op de Algemene Medewerkers Vergadering vastgesteld. In de weekends vinden er allerlei inloop activiteiten plaats zoals; streetdance, majorettes training (The River Girls), klaverjassen, bingo, judo toernooien… Bij voldoende belangstelling neemt de zaalvoetbalclub van de speeltuin (AZ 1992) deel aan de KNVB competitie voor zowel dames als heren.

Van je hobby een club maken? Bij de Buurt en Speeltuin Vereniging Amsterdam Zuid is dat mogelijk, je bent welkom.

Wonen voor Gasarbeiders en spelen voor hun kinderen

Het eerste speeltuingebouw was de 'Lutmastraat' keet. Deze werd met vereende krachten per lorrie en platbodem naar de Trompstraat (nu Gaaspstraat) vervoerd - het begin van een de kinderoase in een nieuwe arbeiderswijk. Het eerste speeltuingebouw was de 'Lutmastraat' keet. Deze werd met vereende krachten per lorrie en platbodem naar de Trompstraat (nu Gaaspstraat) vervoerd - het begin van een de kinderoase in een nieuwe arbeiderswijk.

In het artikel ‘Wonen voor Gasarbeiders en spelen voor hun kinderen (.pdf)’ heeft Dick Neijssel het ontstaan van de speeltuin, de vereniging en het sociale karakter uitgebreid beschreven. Download het artikel over de ontstaansgeschiedenis (.pdf) »