De Vereniging

BSV Amsterdam Zuid organiseert sinds 1921 clubs en activiteiten. Het is de oudste nog bloeiende welzijnsinstelling in de Rivierenbuurt.

 

Voor en door de leden

BSV Amsterdam Zuid is een traditionele vrijwilligersorganisatie. De clubs en activiteiten van deze omni-vereniging worden geleid door medewerkers zonder dat zij hier een financiële vergoeding voor terug krijgen. Dat neemt niet weg dat de een groot gedeelte van de clubs (o.a. judo, yoga, tai chi chuan en sukaria oriental) geleid of ondersteund worden door professionele docenten. Bijzonder in deze tijd is dat de dagelijkse leiding en het totale beleid nog steeds in handen zijn van buurtgenoten op basis van vrijwilligheid. De betrokkenheid van de buurt – die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven – is dan ook bijzonder groot. Het is betrokkenheid waar we trots op zijn en die we met zorg koesteren.

Solide beleid/geleid

Ieder jaar wordt het beleid van de vereniging getoetst door de leden tijdens de Algemene Ledenvergadering. De doelstellingen van de vereniging zijn het waarborgen van een veilige en hygiënische speeltuin en het organiseren van diverse activiteiten voor kinderen en volwassenen. Bij het beheer van de speeltuin wordt de vereniging bijgestaan door het stadsdeel Zuid voor het toezicht en het technisch onderhoud van de speelattributen door beroepskrachten.

Voor kinderen en volwassenen

Het clubaanbod wordt bepaald door de behoeftes en verlangens van de buurtbewoners. De clubs zijn niet alleen gericht op kinderen zoals in de beginjaren vanzelfsprekend was. Zo bieden wij diverse ‘volwassenen’ clubs aan als yoga, country line dancing, tekenen en schilderen, klaverjassen, Newen Copihue (Zuid-Amerikaanse dans) en de ouderen eettafel. Iedere buurtbewoner die lid is van de vereniging kan een club starten. Het beleid is vandaag de dag om zich in ieder geval in te zetten voor de groepen die als financieel ‘zwakker’ worden aangeduid. Het bestuur ondersteunt clubs organisatorisch, met clubruimte en met financiering van de aanloopkosten. 

Speeltuingebouw en praathuis

Dagelijks functioneert het verenigingsgebouw, direct gelegen aan de speeltuin, als praathuis en is toegankelijk voor leden en niet leden. De bezoekers kunnen binnen of bij mooi weer op het speeltuinterras genieten van een kopje koffie, frisdrank of een ijsje. Tussen de middag eten schoolkinderen hun broodje in het speeltuingebouw onder leiding van de speeltuin ‘broodje mee’ overblijfmoeders. Na schooltijd zijn de opvangmoeders aanwezig voor de kinderen van werkende ouders. Op de woensdagmiddag zijn er diverse kinderactiviteiten als knutselen, animatie films, kinderbingo, sport en spel of kindervoorstellingen.

De hele week activiteit

Het clubhuis wordt op de weekavonden – in de maanden september t/m juni – gevuld door de clubs. Het programma wordt door de leden zelf op de Algemene Ledenvergadering vastgesteld. In het weekend vinden er allerlei inloopactiviteiten plaats, zoals streetdance, majorettes training (The River Girls), klaverjassen, bingo en judo toernooien. Bij voldoende belangstelling neemt de zaalvoetbalclub van de speeltuin (AZ 1992) deel aan de KNVB competitie voor zowel dames als heren.

Van je hobby een club maken? Bij de Buurt en Speeltuin Vereniging Amsterdam Zuid is dat mogelijk! Stuur een mail naar info@bsvaz.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Geschiedenis

Het eerste speeltuingebouw was de 'Lutmastraat' keet. Deze werd met vereende krachten per lorrie en platbodem naar de Trompstraat (nu Gaaspstraat) vervoerd - het begin van een de kinderoase in een nieuwe arbeiderswijk. Het eerste speeltuingebouw was de 'Lutmastraat' keet. Deze werd met vereende krachten per lorrie en platbodem naar de Trompstraat (nu Gaaspstraat) vervoerd - het begin van een de kinderoase in een nieuwe arbeiderswijk.

In het artikelWonen voor Gasarbeiders en spelen voor hun kinderen” heeft Dick Neijssel het ontstaan van de speeltuin, de vereniging en het sociale karakter uitgebreid beschreven.